Утре почитаме Попова Коледа или Зимен Кръстовден.  Този празник затваря цикъла

...
Утре почитаме Попова Коледа или Зимен Кръстовден.  Този празник затваря цикъла
Коментари Харесай

Утре е Кръстовден - тази нощ небето се отваря и се сбъдват всички наши искрени желания!

Утре почитаме Попова Коледа или Зимен Кръстовден. 

Този празник затваря цикъла на " мръсните дни ", започващи от 25 декември. " Мръсни " или " некръстни " се назовават съгласно християнството тези дни, в които новороденият Иисус към момента не е получил Светото Кръщение.

Смята се, че в нощта против Кръстовден ( 4 против 5 януари) Господ слиза на земята и извършва всяко откровено предпочитание.

Сутринта на Кръстовден в църквата се отслужва работа, водата се кръщава и освещава. На сутринта попът пуска кръст в осветена вода, като по този метод я кръщава и обикаля всички къщи, с цел да ги поръси с натопена в нея китка босилек.

С този акт се има вяра, че се пропъжда неприятното и заболяванията от вкъщи, а като признателност стопаните поставят по паричка в менчето на свещеника.

Като ръси по къщите, попът оставя и по малко бяла и алена вълна, с която се вършат мартенички на 1 март.  Народът има вяра, че в случай че на Кръстовден замръзне китката босилек, с която попът ръси, годината ще е плодородна. Ако пък вечерта на 5 януари звездите са ярки, ще се народят хубави агънца през годината.  

Следете нашия уебсайт на следващия ден, с цел да разберете кой чества и какви са поверията за деня!

 хороскоп Istock
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР